• De Nederlandse Bob van Dijk heeft zijn functie als hoogste baas van techinvesteerder Prosus en het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf Naspers neergelegd.
  • Ook stapt Van Dijk uit de bestuursraden van beide bedrijven. Hij blijft wel tot eind september 2024 aan als adviseur van de groep.
  • Ervin Tu, verantwoordelijk voor de investeringen binnen de groep, zal tijdelijk de rol van topman van zowel Naspers als Prosus op zich nemen.
  • Lees ook: Na massaontslagen bij Google en Meta, schrapt techinvesteerder Prosus nu ook 3 op de 10 kantoorbanen

 De Nederlandse zakenman Bob van Dijk heeft per direct zijn functie als hoogste baas van de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus en het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf Naspers neergelegd. Een reden voor zijn vertrek werd niet gegeven.

Volgens een onderzoek van de Volkskrant was Van Dijk vorig jaar de bestbetaalde topman van Nederland, met een beloning van in totaal 57,5 miljoen euro.

Ook stapt Van Dijk uit de bestuursraden van beide bedrijven. Hij blijft wel tot eind september 2024 aan als adviseur van de groep. Van Dijk was sinds 2014 de hoogste baas van Naspers, het grootste mediaconglomeraat van Afrika dat in Kaapstad is gevestigd.

Sinds de beursgang in 2019 was hij ook topman van Prosus, dat onder meer een groot belang heeft in het Chinese internet- en gamesbedrijf Tencent.

Ervin Tu, verantwoordelijk voor de investeringen binnen de groep, zal tijdelijk de rol van topman van zowel Naspers als Prosus op zich nemen. Tu, die twee jaar geleden de overstap maakte van de Japanse techinvesteerder SoftBank naar Naspers en Prosus, staat bekend als een dealmaker. Hij werkte eerder bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, waar hij zich richtte op fusies en overnames. Naspers en Prosus lieten verder weten dat de strategische doelstellingen en het aandeleninkoopprogramma ongewijzigd blijven.

Techbedrijf Prosus is zwaargewicht op de Amsterdamse beurs

Het vertrek van Van Dijk volgt op de afronding van de verwijdering van de ingewikkelde eigendomsverhouding tussen Naspers en Prosus, die hij zelf had opgezet.

In een ongebruikelijke regeling was het Amsterdamse Prosus namelijk eigenaar van bijna de helft van het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf. Die structuur werd in 2021 opgezet in een poging om het verstorende effect van het grote belang van Prosus van ongeveer 25 procent in Tencent op de aandelenkoers aan te pakken. Veel beleggers vonden die structuur echter te complex en ineffectief.

In juni keurden de Zuid-Afrikaanse toezichthouders het plan om die structuur te verwijderen goed en dat proces is nu voltooid. Vorige week donderdag liet het aandeel Prosus daardoor op de Amsterdamse beurs een opvallende duikeling van ruim 50 procent zien. Dat had te maken met de versimpeling van de eigendomsstructuur tussen de twee bedrijven.

Bestaande aandeelhouders van Prosus ontvingen daarvoor het recht om nieuwe aandelen te krijgen. Dat zorgde echter voor een verwatering van de waarde van de bestaande stukken.

LEES OOK: Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde techfonds Prosus vangt €3,5 mljard met de verkoop van belang in Chinese webwinkel